marți, ianuarie 17

De ce nu sunt de acord cu monarhia in Romania


     De cateva zile se tot aude: Sus Regele! Sa vina regele! Asa ca am stat si eu putin sa ma gandesc cam ce parere am despre chestia asta. Niciodata nu imi pusesem problema unei eventuale reintoarceri a Romaniei la monarhie, continui sa cred ca nu este cazul de asa ceva, nici macar acum cand sunt atatea valuri, dar si daca s-ar pune in mod real problema, eu personal nu as fi de acord. 
     Sa dau totusi si niste argumente, ale mele.
     In primul rand, ma gandesc la implicatiile legale ale unui regim monarhic. Istoria a demonstrat ca monarhiile sunt cele mai susceptibile de a fi transformate in dictaturi. Fie ele monarhii constitutionale, parlamentare sau nu. Daca stam sa ne gandim, in cazul in care am avea un rege jucator, asa cum avem un presedinte jucator, ce facem? Nu putem sa ii spunem ca nu are dreptul sa se bage, ca e rege si ar cam fi cazul sa il respectam!
     In al doilea rand, eu am o problema cu ideea de mostenire a tronului. Pai de ce sa vina copchilu' regelui sa ne conduca la un moment dat? A demonstrat el ca are abilitatile necesare sau ca ma reprezinta pe mine ca cetatean si pe noi ca popor?! Numai faptul ca s-a nascut intr-un palat nu inseamna nimic pentru mine. Nici macar ca a primit poate o educatie aleasa. Pe mine ma intereseaza mai mult abilitatile native sau dobandite ale oamenilor, pe care da, le poti intari si creste prin educatie, prin auto-educare si asa mai departe. Dar mie nimic nu imi garanteaza ca fiul unui rege are capacitatile necesare pentru a fi rege. Eu prefer competitia. Always have, always will! Si monarhia omoara orice urma de competitie pentru pozitia suprema, poate fi ea si numai onorifica. Royal heredity is just not my game!
     Dupa aceea am stat sa ma gandesc la noi ca popor: daca suntem sau nu potriviti cu monarhia. Si eu cred cu putere ca nu. Pentru mine monarhia este un regim conservator, traditionalist si cutumier care implica o anumita conduita, un anumit nivel de elitism pe care noi nu il avem, un grad inalt de diplomatie, de auto-disciplina in oameni. Noi romanii nu suntem intelectuali, nu suntem elitisti, nu ne chinuim prea mult sa dobandim un anumit grad de cultura. Ca popor, noi suntem smecherasi, caterincosi si destepti (da, chiar cred ca suntem destepti!). Dar eu nu ne vad cu pipe, in costume, discutand filosofie sau cultura. Cum ar fi sa facem bancuri peste bancuri legate de rege? Nu prea mi se pare ca se cuvine... Noi l-am dat pe Creanga, nu pe Shakespeare. Si Creanga a scris fix in stilul romanesc, despre oameni isteti si smecherasi, de la tara. Si ce a scris el ne reprezinta pe noi ca popor, mult mai mult decat un monarh. 
     Sa fim putin sinceri si sa recunoastem ceva: romanul nu citeste. Si daca citeste, variantele alese sunt Libertatea, Click si in cazuri ”extreme” Twilight sau Mihaela Radulescu. Si asta nu prea e cultura. No way! Cati din noi au citit Liiceanu, Paler, Patapievici, Cartarescu?! Eu vad toate lucrurile astea ca normale pentru un popor potrivit cu monarhia. Si concluzia mea a fost ca, date fiind conditiile, nu prea suntem compatibili cu un rege. Si nici nu cred ca am fost sau vom fi vreodata. Altii sunt, dar noi nu! Parerea mea.
     Asa ca, daca se va pune vreodata problema sa votam pentru reinstaurarea monarhiei, eu voi spune ”mai bine lasati”!


Un comentariu:

  1. In primul rand nu exista monarhie parlamentara, mai documenteaza-te. Apoi derapajele catre dictatura in tarile monarhice europene nu exista. In schimb in republici e plin de dictatori: putin, lukasenko, stalin, ceasca, mao, kim ir sen etc...Romania are traditie monarhica caci pana in 1948 noi nu am avut presedinti, dar romanilor li s-au spalat creierele de comunism. Monarhia este o solutie excelenta pentru noi tinand contca de 25 de ani avem numai presedinti bolsevici, cacarai, plagiatori, securisti etc..Mostenitorii regelui sunt margareta si principele nicolae (nu radu duda ce este doar print consort). Imi doresc o romanie cu o regina ca margareta...Traiasca Monarhia!!!

    RăspundețiȘtergere